Michelin is een Franse bandenfabrikant uit Clermont-Ferrand in de regio Auvergne in Frankrijk en is opgericht in 1889 door André en Édouard Michelin. Michelin is het tweede bandenbedrijf ter wereld. Het is de op één na grootste bandenfabrikant ter wereld na Bridgestone en groter dan zowel Goodyear als Continental. Naast het Michelin-merk is het ook eigenaar van de BFGoodrich, Kleber, Tigar, Riken, Kormoran en Uniroyal (in Noord-Amerika) bandmerken. De Franse banden wonnen het vertrouwen van consumenten in meer dan 170 landen, omdat het handelsmerk Michelin synoniem is voor betrouwbaarheid, veiligheid, lef en daarbij ook het milieu spaart. De ingenieurs bij Michelin wijden zich aan innovatie en laten niets aan het toeval over wanneer zij een nieuwe band ontwikkelen, hun banden zijn bekend om hun unieke goede wegligging die wordt gevoeld in bochten en in geval van aquaplaning, maar ook om hun weerstand tegen de hoogste temperaturen. Michelin zomerbanden blinken uit in veiligheid op zowel natte als droge wegen. Ze staan erom bekend overtollig water snel af te voeren, waardoor aquaplaning zo veel mogelijk wordt voorkomen. De rubbermengsels die Michelin voor zijn zomerbanden gebruikt, zijn van het hoogste niveau. Daardoor bieden Michelin zomerbanden altijd veel grip, onder alle omstandigheden. In de periode van oktober tot en met maart kun je het beste kiezen voor Michelin winterbanden. In deze periode is het vaak nat en koud. Winterbanden van Michelin hebben een aangepast profiel en een speciale rubbersamenstelling die is aangepast op het weertype. Winterbanden bieden daarom meer grip en een kortere remweg bij temperaturen onder de 7 graden Celsius. De wegligging is beter door het zachtere rubber dat voor Michelin winterbanden wordt gebruikt.

Sinds meer dan één eeuw heeft de Franse fabrikant, gevestigd in Clermont-Ferrand, meer dan 3500 modellen banden uitgevonden. Michelin werd benaderd door de meeste beroemde automerken.

Michelin staat ook bekend om zijn Rode en Groene reisgidsen, zijn routekaarten, de Michelin-sterren die de Rode Gids aan restaurants toekent voor hun kookkunsten, en voor de bedrijfsmascotte Bibendum, die in de volksmond bekend staat als de Michelin-man.