WANNEER MOET IK MIJN BANDEN VERVANGEN?

Het is belangrijk om te weten dat u uw banden minstens één keer per maand dient te controleren op profieldiepte, algemene staat, bandenspanning, schade aan de zijwanden en tekenen van onregelmatige slijtage.

Vier redenen om uw banden te vervangen.

  • Een lekke band:

Als u een lekke band heeft, vraag dan advies aan een ervaren bandenspecialist of de band nog gerepareerd kan worden of dat deze vervangen moet worden.

  • Indien de banden versleten zijn tot aan de wettelijke slijtagegrens:

De wettelijke minimale profieldiepte van uw banden (van zowel winterbanden als zomerbanden) mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Wij raden u sterk aan om uw banden te vervangen voordat deze grenswaarde is bereikt.

  • Als uw band tekenen van veroudering vertoont:

De houdbaarheid van banden wordt door vele factoren beïnvloed, zoals temperatuur, onderhoud, opslagomstandigheden en gebruik, belasting, snelheid, spanning, alsook rijstijl. Deze factoren hebben een belangrijke invloed op de verwachte levensduur van uw banden. Elk jaar moeten uw banden minstens een keer per jaar grondig worden gecontroleerd.

  • Indien u ernstige slijtage opmerkt veroorzaakt door:

Slijtage aan één kant door een niet gebalanceerd of niet uitgelijnd wiel.

Slijtage aan beide kanten door een te lage bandenspanning.

Slijtage in het midden van het loopvlak door een te hoge bandenspanning.

In het onderstaande afbeelding ziet u de meest voorkomende manier om uw banden te controleren op slijtage:

Zoek naar de slijtagebalken

De slijtagebalken zijn de smalle indicatoren die in de groeven over het loopvlak van de band verschijnen. Wanneer de slijtbalken gelijk met de diepte van het loopvlak zijn en je de slijtagebalken kunt zien? Dan betekend het dat je de band moet vervangen.